Boka online - Garanterat bästa pris

Boka

Gratis museer i Stockholm

Gratis museer i Stockholm
6 juli, 2016 Ulrika Mikiasson

Gratis museer i Stockholm

1:a februari i år, 2016, infördes fri entré på flera museer runt om i landet – och många hittar du här i Stockholm. Vi listar 10 spännande och intressanta gratismuseum väl värda ett besök under din Stockholmsvisit!

Moderna museet
På Moderna museet hittar du en av Europas främsta samlingar med verk från bland annat Pablo Picasso, Salvador Dalí och Irving Penn samt från konstnärer verksamma idag. Museet arrangerar flera stora temporära utställningar varje år och har årligen omkring en halv miljon besökare. Moderna ligger beläget på Skeppsholmen.

Historiska museet
Historiska museet är ett av Sveriges största museer. Hit kommer besökare från hela världen för att se vikingautställningar, medeltida konst samt guld- och silverskatter. Här hittar du arkeologiska fynd från vår äldsta forntid till vikingatid och medeltid. Museet har aktiviteter för alla åldrar och passar bra inte minst som en familjeutflykt!

Livsrustkammaren
Ursprungligen var Livsrustkammaren svenska kungahusets förråd av dräkter, rustningar och vapen. Livsrustkammaren är Sveriges äldsta museum och fick sin grund när kung Gustav II Adolf år 1628 befallde att hans kläder från fälttågen i Polen skulle bevaras evigt. Sedan dess har allt från vapen och vagnar till cermonidräkter och hästmunderingar förts till Livsrustkammaren. Museet ligger vid Slottsbacken, i källaren under Stockholms slott.

Naturhistoriska riksmuseet
Naturhistoriska riksmuseet är ett biologiskt och geologiskt museum. Här kan du se utställningar om människans historia, polartrakterna, liv i vatten, framtidens klimat, djurens beteende och samspelet i den svenska naturen med mera. I museet finns även Cosmonova, som är en kombinerad IMAX-biograf och ett av Europas främsta planetarier. Du hittar museet på Frescativägen 40, nära Universitetet.

Nationalmuseum
Nationalmuseum är Sveriges största konstmuseum med samlingar bestående av måleri, skulptur, teckningar, designföremål och konsthantverk från 1500-talet fram till 1900-talet. Från första början kom konsten från Sveriges konstsamlande kungahus och idag har museet omkring 600 000 föremål. Nationalmuseum ligger på Blasieholmen, men är just nu stängt för renovering. Fram till dess har museet tillfälliga utställningar, bland annat på Konstakademin och Kulturhuset Stadsteatern.

Medelhavsmuseet
Medelhavsmuseet är ett statligt museum med samlingar från Medelhavsländerna och Främre Orienten. Se mumier i egyptiska gravkammaren, guld – och silverföremål från antiken i Guldrummet, i marmorporträtt av romerska kejsare i skulpturavledningen och mycket mer. Här hittar du föremål som alla har att göra med olika aspekter av dagligt liv under antiken. Museet ligger på Fredsgatan 2, vid Gustav Adolfs Torg, mitt i centrala Stockholm.

Hallwylska museet
Hallwylska museet är ett kulturhistoriskt museum i Hallwylska palatset på Hamngatan 4. Huset var från 1898 bostad åt Walther och Wilhelmina von Hallwyl. Eftersom markarna hade stora samlingar konst, antikviteter, vapen, porslin och silver bestämde de tidigt att bevara sitt hem som museum – och 1920 öppnade det för allmänheten.

Östasiatiska museet
Ge Östasiatiska museet ett besök och möt Asien på Skeppsholmen! Här hittar några av Europas mest omfattande samlingar av kulturföremål från Japan, Kina, Indien och Sydasien. Museet ligger beläget precis vid Moderna museet.

Sjöhistoriska museet
I Sjöhistoriska museet hittar du över 60 000 museiföremål som berättar om civil och militär sjöfart genom tiderna. Här finns allt från hela isbrytare och uniformsknappar till såväl nya som gamla skepp. På museet kan du både se hur skepp byggdes förr och hur de byggs idag. Sjöhistoriska museet hittar du på Djurgården i Stockholm.

Kungliga Myntkabinettet
Kungliga Myntkabinettet är Sveriges ekonomiska museum. Här får du ta del av penning- och finanshistoria samt medaljkonst. Se vad man betalade med innan det fanns pengar och prova att lyfta världens största mynt. Här kan du även se aktiebrev, plånböcker och sparbössor samt hur mynt och sedlar sett ut i olika länder genom historien. Museet ligger på Slottsbacken i Gamla stan.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*