Boka online - Garanterat bästa pris

Boka

Södermalm

Södermalm är en av Stockholms äldsta stadsdelar. Namnet Suthraemalm nämns redan första gången år 1288. Idag är stadsdelen mest känt för sina små butiker, hippa krogar och charmiga kvarter. När man går från hotellet över Vasabron och tar till vänster förbi slottet så kommer man till ett av Stockholms vackraste promenadstråk – Skeppsbron. På högersidan ser man slottets framsida och Gamla stans medeltida paradbyggnader, mot vänster tornar nyligen renoverade Nationalmuseet, den lummiga Skeppsholmen med Gröna Lunds alla torn i bakgrunden.

Snart är man framme vid Slussen som är – och har varit – en betydande knytpunkt för alla Stockholmare genom tiderna. Nu byggs den åter om för att passa den växande stadens behov. Ta ett ögonblick och betrakta det enorma arbetet som utförs för att bygga den nya slussen.

På andra sidan Södermalmstorg – upp till vänster – följer Katarinavägen. Utsikten härifrån är lika hänförande under alla årstider, oavsett väder. Nedanför berget ligger Fotografiska som är ett av Stockholms mest besökta museum. En sväng till höger upp för de smala trapporna tar oss till den kullerstenslagda Katarina Kyrkogata. Denna fantastiska plats är en av Södermalms äldst bebyggda och bäst bevarade områden – med bostadshus ifrån 1700-talet. I slutet av gatan står Katarina Kyrka som är ett viktigt inslag i Stockholms stadsbild och synlig från nästan hela stan.

Kyrkan som har en flera hundra år gammal historia har härjats av två stora bränder. Vid den sista branden 1990 användes 52000 handsmidda spikar och 1600 rutor med munblåst antikglas samt över 5000 kvadratmeter kopparplåt för att renovera kyrkan. På kyrkogården vilar många kända svenskar, bland annat Cornelis Vreeswijk, Anna Lindh och Tomas Tranströmer. Med sin dramatiska historia är platsen väl värd ett besök.

Nu är vi bara ett stenkast ifrån Sofo. Med sina intressanta små butiker, vinbarer och kvarterskrogar har den här delen av stan något för alla. Varför inte gå förbi Pet Sounds på Skånegatan och prata musik, få en genuin svensk fika på Lisas Café, köpa märkes-vintage på Lisa Larsson second hand eller hitta skandinaviska design-klassiker på Nordlings Antik.

Vi fortsätter Götgatan fram och svänger ner för S:t Paulsgatan då kommer man till Mariatorget, som en gång i tiden hette Adolf Fredriks torg. Kung Adolf Fredrik tillät att man döpte torget efter honom på ett villkor – att man upphörde med avrättningarna som hölls här. Men – 1959 fick torget ett nytt namn, Mariatorget, som det heter än idag. Området kring Mariatorget är känt för sina myllrande gator med små pittoreska bagerier, lokala klädmärken och kafferosterier. Besök Petrus Bageri och njut av en frasig och nygräddad croissant och en kopp ljusrostat kaffe från Johan & Nyström. Vi korsar Hornsgatan och går upp på Mariaberget. I det här området har svenska konstnärer och författare bott i alla tider. Carl Michael Bellman som föddes på Bellmansgatan 24, är kanske en av de mest kända.  På baksidan av Mariaberget går Monteliusvägen, som är ett promenadstråk som erbjuder en magnifik panoramavy av Riddarfjärden och hela Stockholm – ända bort till hotellet.

Att göra på Södermalm