Boka online - Garanterat bästa pris

Boka

KUNGSHOLMEN

Vid Vasagatans slut mot Stockholms ström – endast 5 minuters promenad ifrån hotellet – tornar Ragnar Östbergs pampiga stadshus upp på din högra sida. Byggnaden som är inspirerad av bl.a. italienska renässansen, nordisk gotik och islamisk konst är Stockholms mest igenkända och värd till den världsberömda Nobelmiddagen 10:e december varje år. Under det 15 år långa uppförandet användes en miljon specialtillverkade, handslagna tegelstenar och knappt sju miljoner maskinslagna tegelstenar. Längst upp på sitt 106 meter höga torn – som är ett av Stockholms högsta – så ser man det svenska riksvapnet tre kronor.

Bakom den vackra fasaden ryms såväl kontor för politiker och tjänstemän samt praktfulla salar med unik konst. I den gyllene salen går nobelbankettens gäster upp för trappan för att dansa. Salens väggar är täckta av cirka 18 miljoner mosaikbitar av glas och guld. Dessa bildar porträtt av personer och händelser ur den svenska historien. Cirka 200 personer har sin arbetsplats här, men trots det kan man gå på guidade turer dagligen. Det är väl värt att besöka denna världsunika byggnad med sin intressanta historia.

När man passerat Stockholms Stadshus kommer man till Kungsholmen. Stadsdelen är känd för sin långa strandlinje – promenadstråket vid Norr Mälarstrand är särskilt vacker med sin spektakulära utsikt över vattnet till Mariaberget på Södermalm och Västerbron. Stanna gärna till vid Norr Mälarstrand 26-32 och beskåda de ikoniska bostadsfastigheterna med sina trappstegsgavlar prydda med bronsskulpturer skapade av Aron Sandberg. På strandpromenaden finner ni även flera mysiga strandcaféer och lekplatser.

En sväng upp vid Kungsholmstorg tar dig till Scheelegatan och Stockholms rådhus som stod färdigt 1915 och räknas till en av den svenska nationalromantikens största verk. Förutom att hålla i borgerliga giftermål så huserar även Stockholms tingsrätt här. Granne med rådhuset är Polishuset där Stockholmspolisen har sitt högkvarter.

Området kring Rådhuset, Hantverkargatan och Scheelegatan är fyllda av många små härliga kvarterskrogar. Om man man gillar tapas så är Olé Olé ett kultställe bland Stockholmare som letar efter en genuin spansk upplevelse. På Mäster Anders sitter kungsholmsborna och äter sin kvällsmiddag – vad sägs om ett kg hängmörad entrecôte på ben med persiljesmör – med sitt egna koncept ”sharing”. För den riktige köttälskaren är ett besök på AG ett måste. Här kan ni smaka er igenom kött från alla världsdelar och kreatur. Att boka ett bord i förväg är att rekommendera.

Högst upp på Hantverkargatan hittar ni Roppongi som är en liten familjeägd japansk restaurang som öppnade dörrarna 1994. Tapasbaren Xarcuteria på Hantverkargatan 40 är en trevlig destination för tapas, många olika ölsorter och noga utvalda viner. Man kan säga att de flesta restauranger på Kungsholmen har en skön kvarterskrogskänsla.

Kungsholmen är en stadsdel med många boende Stockholmare, vilket färgar restaurangerna och butikerna i de mysiga kvarteren. Promenera igenom stadsdelen och upplev en äkta Stockholmsatmosfär.

Att göra på Kungsholmen